Mübadele Dernekleri Toplandı


Lozan Mübadilleri Vakfı’nın çağrısı ile Türkiye’de kurulu Mübadil derneklerinin temsilcileri 20 Haziran 2009 Cumartesi günü İstanbul’da ortak bir toplantıda buluştu.

Toplantıya ülkemizin çeşitli il ve ilçelerinden 13 kuruluşun temsilcileri katıldı. Amasya ve Kuşadası mübadele dernekleri mazeret bildirerek katılamadı.

Dernekleri temsilen 27 arkadaşımızın katıldığı toplantı saat 14 00’ te başlayıp 19 30’ a kadar devam etti.

Mübadil derneklerinin ilk kez bir araya geldiği bu toplantı hem dostça ilişkilerimizin geliştirilmesi hem de karşılıklı bilgi alış verişi yapılması açısından çok yararlı oldu.

LMV başkanı Ümit İşler’in hoşgeldiniz konuşmasından sonra söz alan; Mudanya, Görükle, Tuzla, Kartal ve Mustafapaşa temsilcilerinin yapılan etkinlikler ve çalışmalar hakkındaki bilgilendirmeleri ilgiyle ve övgüyle karşılandı.

Samsun’da yapılan çalışmalar ve etkinlikler hakkında derneğin kurucu başkanı Akın Üner tarafından bilgi verildi.. Esasen derneğe ait web sayfasından ve düzenlenen etkinliklere katılan dostlarımızdan samsundaki başarılı çalışmaları ilgiyle izliyorduk. Samsundaki Derneğimizin hazırladığı “Rumeli Sofrası” adlı projeye Ankara’daki Derneğimizin destek vermesi, projenin hazırlanması sırasındaki işbirliği ve dayanışması diğer Derneklerimiz için de güzel bir örnek oluşturacak

Ankara Derneğimiz’den LMV üyesi Aycan Yılmaz’ın Devlet arşivlerinde yaptığı araştırmalar sonucunda elde ettiği bilgileri paylaşması ve arşivlerde araştırma yapacaklar için önerileri, Ertan Sütçü’nün öneri ve hukuksal konulardaki açıklamaları çok yararlı oldu. Osman Budak tarafından AB ve BM komisyonlarının mübadele kapsamı içindeki etkinlik ve çalışmaları hakkındaki destek olanakları ve yöntemleri hakkında çok ayrıntılı ve yararlı bilgiler verildi.

Edirne Derneğimizin başkanı Süleyman Purodran LMV ile ortaklaşa yaptıkları çalışmalar hakkında bizleri bilgilendirdi. Önümüzdeki dönemde organize edecekleri “Batı’da Buluşma” adlı etkinliğe toplantıya katılan derneklerin üyelerini davet etti.

Yeni kurulan İsparta ve Sarıyer mübadele derneklerinin en çok üç ayda ulaştıkları üye sayıları ve gerçekleştirdikleri etkinlikler bizleri çok sevindirdi. Sarıyer’den dernek başkanı Mehmet Dalkıran, kuruculardan Galip Özan, Abdullah Şen ve Hüsnü Yazıcı arkadaşlarımız kuruluş aşamaları ve geleceğe yönelik planları hakkında toplantıya katılanları bilgilendirdi. Belediye’den 10 yıllık bir süre için düşük bir kira bedeli ile dernek merkezi temin etmeleri diğer derneklerimiz için de yol gösterici oldu.

İsparta Derneğimizin temsilcileri Hayrettin Güç ve Ömer Konuk hem bize getirdikleri Güllü lokumlarla ağzımızı tatlandırdılar, hem de İsparta’daki başarılı çalışmaları ile bizi mutlu ettiler.

Toplantı LMV genel sekreteri Sefer Güvenç’in LMV’nin çalışmaları ve amaçları hakkında kısa bir özet sundu ve gelecekte yapılması planlanan etkinlikler ve projeler hakkında bilgi verdi.

Katılımcılar tarafından ufuk açıcı, çok yapıcı öneriler ve tartışmalar yapıldı. Toplantı sonucunda ortak kararlar alındı.

Toplantı çok neşeli bir akşam yemeği ile sona erdi.

TOPLANTI KARARLARI

1- Düzenlenen bu toplantı çok yararlı olmuştur. Bu toplantıların periyodik olarak yılda iki üç kez yapılmasına ve bundan sonraki ilk toplantının 5-6 Aralık 2009’da Samsun’da, Samsun Derneğimizin evsahipliği altında yapılmasına,

2- Toplantıya katılan dernekler arasında sağlıklı ve sürekli bir iletişim sistemi kurulmasına, ortak bir platform oluşturulmasına,

3- Yerel ve Genel tüm etkinliklerin ve ortaklaşa hazırlanacak projelerin birlikte ve planlı olarak yapılmasına, bu konuda tüm derneklerin bilgilendirilmesine, Avrupa Birliği tarafından açıklanacak proje destek programlarına ortak teklif sunulmasına,

4- Yunanistan’a yapılan mübadil buluşmalarına (ziyaretlerine) katılanlar için vize kolaylığı sağlanması için girişimlerde bulunulmasına, yurt dışı ziyaretleri için iş birliğini arttırmak üzere programların mümkün olduğu kadar erken tarihte duyurulmasına,

5- LMV’nin 10 yılı aşkın çalışmalarından edindiği deneyimleri gözönüne alarak, bu deneyimlerden yararlanmak ve paylaşmak için LMV ile bilgi ve görüş paylaşımının sürdürülmesine karar verildi.

TOPLANTI KATILAN DERNEKLER VE TEMSİLCİLERİ

MÜBADELE DERNEKLERİ TOPLANTISI

KATILIM LİSTESİ

20.06.2009

LOZAN MÜBADİLLERİ VAKFI

A.ÜMİT İŞLER, ATİLLA KARAELMAS, ÇİMEN TURAN, SEFER GÜVENÇ

ANKARA LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ

AYCAN YILMAZ, ERTAN SÜTÇÜ, OSMAN SELAMİ BUDAK

EDİRNE LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ

SÜLEYMAN PURODRAN

ISPARTA LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ

HAYRETTİN GÜÇ, ÖMER KONUK

İZMİR LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ

NADİDE AKBULUT

KARTAL RUMELİ MÜBADİLLERİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

NİHAL CANBOLAT

LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ

ESAT H. ERGELEN, FİTNAT SÖNMEZ

MUDANYA LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ

HÜSEYİN TÜRKER

MUSTAFAPAŞA KASABASI

SÜREYYA AYTAŞ

MÜBADELE GÖÇMENLERİ KÜLTÜR YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

MEHMET BEYTEKİN

SAMSUN MÜBADELE VE BALKAN TÜRK KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ

AKIN ÜNER

SARIYER LOZAN MÜBADİLLERİ DERNEĞİ

MEHMET DALKIRAN, HÜSNÜ YAZICI, ABDULLAH ŞEN, GALİP ÖZAN

TUZLA SOSYAL DAYANIŞMA VE YARDIM DERNEĞİ

NURSEN TEMİZEL

Gönderen gelibolu lozan mubadilleri derneği on 31 Aralık 2009 Perşembe
kategori: | edit post

0 yorum

Yorum Gönder

İzleyiciler

Ziyaretçi İstatistik

Site Sayacı